18 september 2017/Honing

Over de hele wereld staat rauwe honing bekend als een extreem populaire voedselbron, maar in feite doet het ‘gouden sap’ ook wonderen in de medische en cosmetische industrie. Grotschilderingen bewijzen dat de geschiedenis van honing teruggaat tot in het stenen tijdperk, waar mensen de aromatische en zoete smaak van honing waardeerden.

De Egyptenaren beschouwden dit natuurlijke product als het ‘voedsel van de goden’ en zelfs vandaag de dag houden mensen van honing in alle variaties, maar hoe maken bijen honing?

Om honingbijen honing te laten produceren, reizen ze van bloem tot bloem en verzamelen ze met hun slurf bloemnectar en stuifmeel. De bij slaat die vervolgens op in een zogenaamde honingblaas (honingmaag) en keert terug naar de bijenkorf, waar hij de stoffen uit de blaas doorgeeft aan een bijenkorfbij.

De wonderen van de natuur

Tijdens het productieproces van honing wordt de nectar verrijkt met enzymen, eiwitten, zuren en andere stoffen van de bijen. Omdat het watergehalte in deze toestand erg hoog is, moet de bij dit proces herhalen totdat de nectardruppels dik en taai genoeg zijn. Zodra het watergehalte in evenwicht is, verdeelt de honingbij de nectar in lege honingraatcellen. Door wat speelruimte te laten en de honingraat niet helemaal te vullen, kan de bij de verdamping versnellen door constant zijn vleugels uit te waaieren, waardoor zoete, vloeibare honing ontstaat. Bij een watergehalte van 20% of minder wordt de cel vervolgens afgedekt met een dun laagje was om deze te verzegelen.

Deze aftopping geeft de imker aan dat de honing klaar is om geoogst te worden. Honing wordt meestal in mei en augustus geoogst. Bijen maken honing tijdens de lente- en zomermaanden.

Gemiddeld kan een bijenkorf in een goed seizoen 60 pond of meer produceren. Omdat honingbijen – in tegenstelling tot wespen of hommels – als kolonie overwinteren, moet de imker ervoor zorgen dat hij de korf met minstens 20-30 pond honing verlaat om een ​​gemiddelde winter te overleven. De kolonie overwintert niet maar blijft actief en clustert samen om warm te blijven. Dit vereist veel voedsel (honing) tijdens het koude winterseizoen en daarom is de resterende honing essentieel voor de bijen om te overleven.

Gelukkig kan een sterke kolonie 3 keer meer honing produceren dan nodig is.

Het verzamelen van de gouden vloeistof

Hiervoor haalt de imker de honingraatframes op en schraapt de was eraf. Nadat de doppen zijn verwijderd, worden de frames in een machine geplaatst, een afzuigkap genoemd. Door de frames te draaien, wordt de vloeibare honing uit de honingraat verdreven. En dit is het moment waarop honing in een pot komt. Nadat de honing uit de honingpoort is gedreven, wordt hij gespannen om eventuele was of andere deeltjes te verwijderen en valt hij uiteindelijk in een emmer eronder.

Na dit proces kan de honing worden gebotteld en geëtiketteerd!

De cirkel van het leven

In het voorjaar, zodra de eerste bomen en bloemen weer gaan bloeien, vliegen de bijen meteen weg en gaan ze weer nectar verzamelen.

0
    0
    Uw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar de webshop