Is rauwe honing en biologische honing hetzelfde?

Honing

Rauwe honing. Biologische honing. Pure honing. Actieve honing. Manuka-honing … al deze labels zijn voor de meeste mensen verwarrend.

Zijn ze hetzelfde? Of anders? In dit korte bericht maken we de mythes achter elk van deze labels duidelijk.

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing is honing die niet is gepasteuriseerd (warmtebehandeld) boven 45C en waarvan het stuifmeel niet is uitgefilterd.  Het kristalliseert vaak snel vanwege het hoge stuifmeelgehalte.

Voorbeelden van rauwe honing zijn onder meer rauwe honing die op internet wordt verkocht, in onafhankelijke voedingswinkels en lokale honing die op boerenmarkten wordt verkocht.

Supermarkten verkopen geen rauwe honing omdat ze snel kristalliseren. En wanneer honing begint te kristalliseren, stoppen onbewuste consumenten met kopen omdat ze denken dat er suiker aan is toegevoegd.

Wat is biologische honing?

Biologische honing is honing die vrij is van chemicaliën en antibiotica.

Biologische honing is onafhankelijk gecertificeerd om afkomstig te zijn van een bijenkorf die 5 tot 8 mijl verwijderd is van de dichtstbijzijnde kunstmatige chemische bron, d.w.z. wegen, fabrieken, huizen, enz.

Daarom is in het VK geproduceerde honing niet biologisch, omdat het niet mogelijk is om bijenkorven te plaatsen

Het is illegaal om een honing als “biologisch” te verkopen of op de markt te brengen als deze niet is gecertificeerd door een door de overheid goedgekeurde biologische controle-instantie.

Zijn rauwe honing en biologische honing hetzelfde?

Nee. Rauw betekent niet gepasteuriseerd of gefilterd. Biologisch betekent gecertificeerd vrij van chemicaliën.

Honing kan dus rauw en biologisch zijn, rauw maar niet biologisch en biologisch maar niet rauw. Het zijn twee verschillende dingen.

Honing die door een plaatselijke Engelse imker wordt geproduceerd, is bijvoorbeeld rauw, maar niet biologisch, en biologische honing die in een supermarkt wordt verkocht, is biologisch maar niet rauw.

 Wat is pure honing?

Pure honing is gewoon honing waaraan geen ingrediënt is toegevoegd. “Pure honing” betekent niet dat het rauw of biologisch is.

Zo is “honing met gember” of “honing met zwart zaad” geen “pure honing” omdat er een ingrediënt aan de honing is toegevoegd.

Pure honing kan afkomstig zijn van bijen gevoede suikeroplossing en het kan gepasteuriseerd en gefilterd zijn en chemicaliën en antibiotica bevatten.

Pure honing betekent niet dat de honing rauw of biologisch is.

Wat is actieve honing?

Actieve honing is honing die onafhankelijk is gecertificeerd door een laboratorium voor voedselonderzoek om antibacteriële “activiteit” te hebben.

Het wordt normaal gesproken uitgedrukt als een nummer op het etiket, b.v. 5+, 10+, 15+, enz.

Een manier om de activiteit bij honing te begrijpen, is als “de kracht van bacteriën doden”. Hoe hoger het getal, hoe hoger de bacteriedodende kracht van de honing.

Alle honing bezit enige antibacteriële activiteit, maar alleen honing met een activiteitsclassificatie van ten minste 10+ wordt als gunstig voor de mens beschouwd.

Manuka is de meest voorkomende honing die op de markt wordt gebracht met een activiteitsbeoordeling.

Welke honing is het beste?

Koop rauw of rauw biologisch.

Rauwe honing is beter dan honing uit de supermarkt.

Rauwe biologische honing is beter dan rauwe honing.

En rauwe biologische actieve honing is beter dan rauwe biologische honing.

Vermijd supermarkthoning omdat deze is gepasteuriseerd (warmtebehandeld) in een proces dat de heilzame levende voedingsstoffen doodt. Het kan ook antibiotica bevatten die schadelijk zijn voor mensen.

Deel het artikel op Social Media

0
    0
    Uw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar de webshop